Partiet er manden

Partiet Ny Alliance (NA) blev markedsført som noget nyt i dansk politik og det må man sandelig give dem ret i. Selvom det hele ligner noget vi kender alt for godt fra udlandet. Med et pennestrøg blev partiprogrammet slettet af Anders Samuelsen hen over hovedet på partiets hovedbestyrelse. I stedet skal programmet bestå af nogle få liberale (liberalistiske?) principper.

Det er åbenlyst et kup uden videre at afskaffe partiprogrammet uden om partiets kompetente organer. Kup og kupforsøg er set før og det er heller ikke min pointe at fremhæve dette, men mere formen af det nye partiprogram. Det vil altid være nødvendigt at tolke et partiprogram ind i en konkret sammenhæng, men jo mere mindre der står i programmet, jo større rum er der for fortolkning i det daglige og den tolkning skal partilederen Anders Samuelsen stå for. NA vil blive drevet mere som et privat selskab styret af en direktør end som et politisk parti baseret på medlemmernes meninger. Når partilederen kan udskifte programmet efter behag, kommer turen vel også til udpegning af folketingskandidater. Der er i hvertfald en del af de oprindeligt valgte MFere som har forladt partiet.

Partiets hovedsponsor Lars Seier Christensen (Direktør i Saxobank) skal være med til at skrive det nye program, dette på  trods få ugers medlemskab og ingen tillidshverv i partiet. Det giver så sandelig ordet partiejer en ny betydning.

Hele setup’et ligner mere og mere det mønster vi kender fra Sydeuropa, med Berlusconi som det bedst kendte eksempel. Samme intetsigende partinavn, samme topstyring og samme fokusering på egen pengepung. Det er bare sådan med den slags partier at de er bygget op omkring én leder, som ikke ønsker at dele magten med andre. Dem der ikke har forstået det bliver enten smidt ud eller presses til at gå selv når nok er nok nok. Det interessante er så, hvem der er tilbage til sidst?

Ud over de nævnte; partilederen og hovedsponsoren har NA også en formand, som hedder Naser Khader. Han var udset til at være den store billetsælger til folketingsvalget i 2007, men kunne ikke klare skiftet fra at være danskernes ynglingsperker til at være partiformand med forstand på skattepolitik. Han har da også været stort set usynlig og partiet tegnes da også altid af partilederen. Naser Khader har ry for at være en forfænglig herre og det er tvivlsomt om han i længden kan leve med at gå rundt som en kastreret hankat ligesom prins Henrik, så han forsvinder nok også fra partiet. Det bliver spændende om partiet så skal være Seier eller Samuelsen.

Kommentarer er lukkede.